Bryndzowe kwiatuszki z oliwką
Delikatna słona przekąska, na każdą okazję.
przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›
Składniki
Składniki
bryndza | 125 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
czarne oliwki | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
sól | - |
Przepis
3.
...i mieszamy.
4.
ciasto francuskie 275 gramów • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 40x40 cm i kroimy na kwadraty 8x8 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy kopiatą łyżeczkę bryndzy.
5.
Każdy kwadracik na środku każdej jego strony nacinamy od brzegu po bryndzę. Dolny róg zaginamy w kierunku środka. Wytworzy się trójkąt,...
6.
...którego dolne rogi przyciągamy do siebie i delikatnie dociskamy. W ten sposób wytwarzamy wszystkie płatki kwiatków.
7.
Kwiatki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i na środek kładziemy oliwkę. Jeśli chcemy mieć kwiatuszki bardziej słone możemy je posolić.
8.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 210 °C.
Smacznego!