Bryndzowe kluseczki haluszki
Tradycyjne słowackie danie o niepowtarzalnym smaku, wysokiej wartości energetycznej i pozytywnym wpływie na przewód pokarmowy.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bryndza,Makarony,Kuchnia słowacka
Makarony
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
bryndza | 200 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 200 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
woda | - | ||
wędzony boczek | 200 | gramów | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta na ziemniaczane kluseczki
ziemniaki 800 gramów • sól ¼ łyżeczki • mąka tortowa pszenna T450 200 gramów • woda
Ziemniaki obieramy, trzemy, dodajemy mąkę, sól, i tyle wody aby ciasto na kluseczki było minimalnie rzadkie. Dobrze mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20 minut, ponownie mieszamy.
2. Gotowanie kluseczek
Tworzymy z ciasta kluseczki przy użyciu specjalnego sitka albo kroimy ciasto z deseczki. Gotujemy 8 minut w słonej wodzie.
3.
Kluseczki przecedzamy i przepłukujemy letnią wodą.
4. Dodajemy bryndzę
bryndza 200 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów
Z bryndzy i kwaśnej śmietany mieszamy masę, którą dodajemy do kluseczek.
5. Serwowanie
wędzony boczek 200 gramów
Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i smażymy skwarki. Porcję bryndzowych kluseczek posypujemy skwarkami i lekko polewamy ciepłym sosem z nich.
Smacznego!