Bryndzowe ciasto
Słowackie bryndzowe ciasto z francuskiego ciasta z nadzieniem o smaku bryndzowo - śmietanowym.
przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),boczek z Orawy,ciasto francuskie,bryndza,Słone ciasta
Słone ciasta
Kategorie
Słone ciasta ›
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 180 | gramów | |
bryndza | 180 | gramów | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
czarny pieprz cały | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kminek | 1 | szczypta | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | mililitrów | |
przyprawa warzywna | ½ | łyżeczki | |
szczypiorek | 1 | garść |
Przepis
1.
jajka kurze 3 sztuki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów • czarny pieprz cały ½ łyżeczki • przyprawa warzywna ½ łyżeczki • kminek 1 szczypta • bryndza 180 gramów
W misce porządnie mieszamy jajka, śmietanę, pieprz i wegetę z kminkiem.
2.
ciasto francuskie 400 gramów
Rozwałkowujemy ciasto francuskie według kształtu blachy do pieczenia i ciasto rozciągamy na blachę.
3.
Wskazówka: na odkrojenie zbytecznego ciasta możemy użyć wałek.
4.
Przygotowaną bryndzową masę wylewamy na ciasto.
7.
Pieczemy na 200°C około 25-30 minut.
Smacznego!