Bryndzowe bożonarodzeniowe pieczywo
Smaczny słony wypiek
przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski,Boże Narodzenie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
bryndza | 150 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
sól | - | ||
twardy ser | 100 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • bryndza 150 gramów • masło 150 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól
Do mąki kroimy miękkie masło, dodajemy bryndzę, jajka i sól. Ugniatamy ciasto, które potem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
2. Wałkowanie i wykrawanie
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na płat o grubości około 5 mm. Wykrawamy z niego różne bożonarodzeniowe motywy.
3. Pieczenie
twardy ser 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Wykrojone, bryndzowe pieczywo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym, twardym serem. Pieczemy przez 15 min. w temperaturze 180 °C.
Smacznego!