Brukselka z pieczarkami
Brukselkę daje się nie tylko do zupy, ale można z niej zrobić również ładne i pożywne danie, które będzie smakować i tym którzy za brukselką nie przepadają.
przepis,fotoprzepis,pieczarki,brukselka,Dania wegetariańskie,Zdrowe śniadania,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Zdrowe śniadania › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Brukselka (jesień) › Sezon - Brukselka (wiosna) ›
Składniki
Składniki
brukselka | 220 | gramów | |
cebula | 120 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | ząbek | |
olej rzepakowy | ½ | mililitra | |
pieczarki | 120 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki |
Przepis
2.
olej rzepakowy ½ mililitra • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Smażymy razem na rozgrzanej patelni. Doprawiamy pieprzem.
3.
brukselka 220 gramów
Każdą główkę brukselki opłukujemy, oczyszczamy i przekrawamy na połowę, ewentualnie na ćwiartki.
4.
sól ¼ łyżeczki
Brukselkę dodajemy do patelni, solimy, mieszamy i przykrywamy. Dusimy razem około 5 minut.
Smacznego!