Brukselka z pieczarkami

Brukselkę daje się nie tylko do zupy, ale można z niej zrobić również ładne i pożywne danie, które będzie smakować i tym którzy za brukselką nie przepadają.
przepis,fotoprzepis,pieczarki,brukselka,Dania wegetariańskie,Zdrowe śniadania,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
2
Masa porcji
235 g
Energia porcji
91 kcal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Zdrowe śniadania › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Brukselka (jesień) › Sezon - Brukselka (wiosna) ›Składniki
Składniki
brukselka | 220 95 | gramów kcal | |
cebula | 120 53 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
olej rzepakowy | ½ 5 | mililitra kcal | |
pieczarki | 120 20 | gramów kcal | |
sól | ¼ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
2.
olej rzepakowy ½ mililitra • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Smażymy razem na rozgrzanej patelni. Doprawiamy pieprzem.

3.
brukselka 220 gramów
Każdą główkę brukselki opłukujemy, oczyszczamy i przekrawamy na połowę, ewentualnie na ćwiartki.

4.
sól ¼ łyżeczki
Brukselkę dodajemy do patelni, solimy, mieszamy i przykrywamy. Dusimy razem około 5 minut.


Smacznego!