Brokułowa zupa z ziemniakami
Delikatna kremowa zupa pełna śmietanowego smaku.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,brokuły,śmietana do ubijania (30-33%),Zupy jarzynowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
brokuły | 500 | gramów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
masło | 30 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | 600 | mililitrów | |
ziemniaki | 400 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów • woda 200 mililitrów • sól ½ łyżeczki
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.
2.
brokuły 500 gramów • woda 400 mililitrów • sól ½ łyżeczki
Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy w wodzie z odrobiną soli.
4.
Brokuły wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy ugotowane ziemniaki razem z wodą w której się gotowały.
5.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów • mielona gałka muszkatołowa
W mleku i śmietanie mieszamy mąkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.
6.
Dodajemy kawałek masła dla delikatności i wzmocnienia smaku. Według smaku dosalamy.
Smacznego!