Brokułowa zupa z selerowymi kluseczkami
Zupę serwujemy polaną śmietaną do ubijania i z nasiekaną selerową natką.
przepis,fotoprzepis,natka z selera,słodka śmietana do gotowania,brokuły,Zupy jarzynowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
brokuły | 1 | kilogram | |
kasza manna | 100 | gramów | |
masło | 75 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | ¼ | łyżeczki | |
natka z selera | 3 | łyżki | |
sól | 1.25 | łyżeczki | |
sól warzywna Natur | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 500 | mililitrów | |
woda | 1 | łyżka | |
woda | 2 | litry | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1. Gotowanie brokuła
brokuły 1 kilogram • woda 2 litry • sól 1 łyżeczka • mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
Brokuła rozbieramy na różyczki, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Blenderem go miksujemy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej.
2. Selerowe kluseczki
Z natki selera obieramy listki i na drobno siekamy.
3.
żółtko jajka 2 sztuki • masło 25 gramów • kasza manna 100 gramów • sól ¼ łyżeczki • woda 1 łyżka • natka z selera 3 łyżki • białko jajka 2 sztuki
Żółtka mieszamy z masłem, dodajemy kaszę, troszkę soli, łyżkę wody, na drobno nasiekaną natkę selera i pianę z białek. Mieszamy ciasto, które na chwilę odstawiamy.
4.
Kluseczki przecieramy do zupy, gotujemy.
6.
słodka śmietana do gotowania 500 mililitrów • sól warzywna Natur
...i wlewamy śmietanę. Jeśli zupa jest gęsta możemy ją według potrzeby rozrzedzić mlekiem. Według smaku ją dosalamy albo doprawiamy warzywną solą bez środków aromatyzujących.
Smacznego!