Bożonarodzeniowy poncz
Wspaniale pachnący, w smaku wyrazisty, sumiennie przygotowany...no po prostu fantastyczny domowy poncz, który tradycyjne należy do świąt.
przepis,fotoprzepis,herbata owocowa,laski cynamonu,anyż gwiazdkowy mielony,przyprawa goździki całe,czerwone wino,rum,Syropy i herbaty,Boże Narodzenie,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Syropy i herbaty
Kategorie
Syropy i herbaty › Boże Narodzenie › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Bożonarodzeniowe napoje ›
Składniki
Składniki
anyż gwiazdkowy mielony | 3 | sztuki | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
czerwone wino | ½ | litra | |
gruszka | 1 | sztuka | |
herbata owocowa | 1 | sztuka | |
jabłka | 1 | sztuka | |
laski cynamonu | 2 | sztuki | |
miód | 50 | gramów | |
przyprawa goździki całe | 10 | sztuk | |
rum | 100 | mililitrów | |
sok pomarańczowy | 100 | mililitrów | |
sok z cytryny | 50 | mililitrów | |
woda | 300 | mililitrów |
Przepis
2.
cukier kryształ 50 gramów
Do garnka wsypujemy cukier (zważony, albo na oko 3 łyżki stołowe) i powoli karmelizujemy.
3.
herbata owocowa 1 sztuka
Herbatę owocową zalewamy gorącą wodą i podczas gdy karmelizuje nam się cukier zaparzamy herbatę. Herbatą zalewamy karmel.
4.
laski cynamonu 2 sztuki • anyż gwiazdkowy mielony 3 sztuki • przyprawa goździki całe 10 sztuk
Dodajemy przyprawy. Gotujemy 5 minut.
5.
sok z cytryny 50 mililitrów • sok pomarańczowy 100 mililitrów
Wyciskamy sok z jednej cytryny i z dwóch pomarańczy. Wlewamy do garnka...
10.
Część możemy dodać bezpośrednio do garnka, albo owoce rozdzielamy do szklanek i ponczem je zalewamy.
11.
Gorący poncz od razu serwujemy. Na zdrowie!
Smacznego!