Bożonarodzeniowe miodowniki

Stare, wszystkim dobrze znane bożonarodzeniowe pierniczki.
przepis,fotoprzepis,masło,miód,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 250 970 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
miód | 2 99 | łyżki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 5 36 | łyżek kcal | |
mąka luksusowa (00 extra) | 700 2436 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
polewa czekoladowa | 0 ?? | kcal | |
przyprawa do pierników | 1 ?? | opakowanie kcal | |
soda oczyszczona | 2 0 | łyżeczki kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa (00 extra) 700 gramów • cukier puder 250 gramów • masło 50 gramów • jajka kurze 3 sztuki • soda oczyszczona 2 łyżeczki • przyprawa do pierników 1 opakowanie • miód 2 łyżki • mleko półtłuste 1,5% 5 łyżek
Ze wszystkich podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykryte odkładamy na godzinę. Potem ponownie je ugniatamy, podzielone na mniejsze bochenki.

2.
Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.

3. Wykrawanie
Wykrawamy różnymi foremkami.

4. Pieczenie
żółtko jajka 1 sztuka • olej słonecznikowy
Pierniki układamy na posmarowanej tłuszczem blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.

5. Dekorowanie
Po upieczeniu dekorujemy pierniczki polewą czekoladową albo według własnej fantazji.

Smacznego!