Bożonarodzeniowe kawowe ciasteczka
Chrupiące ciasteczka na świąteczny czas.
przepis,fotoprzepis,kawa rozpuszczalna,masło,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
biała czekolada | - | ||
cukier puder | 75 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kawa rozpuszczalna | 2 | łyżeczki | |
masło | 150 | gramów | |
migdały mielone | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
polewa czekoladowa | - | ||
sól | 1 | szczypta |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • cukier puder 75 gramów • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki • migdały mielone 50 gramów • sól 1 szczypta • masło 150 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kawę i mielone migdały. Dodajemy szczyptę soli, masło i jajka.
2.
Wyrabiamy ciasto które odkładamy na godzinę do lodówki.
3.
Ciasto wyciągamy, formujemy z niego rolkę którą równomiernie kroimy na 30 kawałków. Każdy kawałek formujemy na kształt kulki. Kuleczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odpowiedniej odległości od siebie. Potem je ręką zgniatamy na małe placuszki.
4.
Na środku placuszka drugą stroną łychy robimy wgłębienie. Ciasteczka pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Zostawiamy do wystygnięcia.
6.
Wgłębienia w ciasteczkach napełniamy tą czekoladą.
7.
Rozpuszczamy ciemną czekoladową polewę a po stężeniu białej czekolady w wgłębieniach, ciasteczka maczamy w ciemnej czekoladzie.
Smacznego!