Bożonarodzeniowe czekoladowe kuleczki
Delikatne kremowe kuleczki.
przepis,fotoprzepis,czekolada 85%,masło,masło,masło,śmietana do ubijania (30-33%),czekolada do gotowania,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie
Wyroby cukiernicze
Składniki
Składniki
biała czekolada | - | ||
cukier puder | 50 | gramów | |
czekolada 85% | 80 | gramów | |
czekolada do gotowania | 100 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 180 | gramów | |
masło | - | ||
migdały mielone | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
ozdoby cukiernicze - perełki cukrowe | - | ||
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
rum | 1 | łyżka | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów |
Przepis
4.
mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów • migdały mielone 50 gramów
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały.
5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wykładamy do natłuszczonej, mąką posypanej tortowej formy i pieczemy. Pieczemy w temperaturze 170°C 25-30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
6. Krem
śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • czekolada do gotowania 100 gramów • masło 100 gramów
Śmietanę podgrzewamy, ściągamy z ognia i dodajemy do niej nakrojoną czekoladę. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy miękkie masło i ubijamy.
7. Kuleczki
Ciasto delikatnie kruszymy i dodajemy do kremu.
8.
rum 1 łyżka • biała czekolada • ozdoby cukiernicze - perełki cukrowe
Dolewamy rumu i mieszamy. Masę wkładamy na godzinę do lodówki. Potem z niej formujemy tej samej wielkości kuleczki, które ponownie na godzinę wkładamy do lodówki. Potem je dekorujemy białą czekoladą i perłowymi ozdobami.
Smacznego!