Bon Batatas von Forno
Słodkie ziemniaki zapiekane z marchewką, mielonym mięsem, beszamelem i mozzarellą.
przepis,fotoprzepis,słodkie ziemniaki,marchew,wieprzowe mięso mielone,ser Mozzarella,Wieprzowina,
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 300 | gramów | |
kminek mielony | ¼ | łyżeczki | |
marchew | 800 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
muszkatołowy kwiat | ½ | łyżeczki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | ½ | decylitra | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
pieprz biały mielony | 125 | łyżeczek | |
ser Mozzarella | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
słodkie ziemniaki | 800 | gramów | |
wieprzowe mięso mielone | 800 | gramów |
Przepis
3.
Po ostudzeniu ziemniaki i marchewkę obieramy.
4.
olej słonecznikowy ½ decylitra • sól ½ łyżeczki • kminek mielony ¼ łyżeczki
Ziemniaki kroimy na 5mm krążki i układamy na natłuszczoną blachę. Marchewkę kroimy na paseczki i układamy na ziemniakach. Solimy i delikatnie posypujemy mielonym kminkiem.
5.
olej słonecznikowy 2 łyżki • cebula 300 gramów • wieprzowe mięso mielone 800 gramów • pieprz biały mielony 125 łyżeczek • muszkatołowy kwiat ½ łyżeczki • sól
Na oleju szklimy na drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Dodajemy mielone mięso, biały pieprz, muszkatołowy kwiat i sól. Gotujemy do miękkości przez około 20 minut.
6.
masło 50 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki • mleko półtłuste 1,5% ½ litra
W mniejszym garnuszku roztapiamy sobie troszeczkę masła i wsypujemy łyżeczkę mąki. Mieszamy i stopniowo ciągle mieszając dodajemy mleko. Po zagęszczeniu odstawiamy do ostudzenia.
7.
Na warstwę ziemniaków i marchewki wytwarzamy kolejną warstwę mięsnej masy i kolejną z beszamelem. Na wierzch układamy plasterki mozzarelli.
8.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 220°C przez około 20 minut.
Smacznego!