Bataty z ciecierzycą i jogurtowo-ogórkowym dressingiem
Znakomity i syty bezmięsny obiad albo kolacja.
przepis,fotoprzepis,słodkie ziemniaki,ogórek sałatkowy,czosnek,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,ciecierzyca sterylizowana,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Przepisy dla ActiFry 2 w 1,,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegetariańskie przepisy › Przepisy dla ActiFry 2 w 1 › Bezglutenowe › Sezon - Czosnek › Sezon - Ogórki ›
Składniki
Składniki
ciecierzyca sterylizowana | 250 | gramów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 250 | mililitrów | |
ogórek sałatkowy | 150 | gramów | |
oliwa | 1 | łyżeczka | |
rozmaryn | - | ||
słodkie ziemniaki | 1 | kilogram |
Przepis
1.
słodkie ziemniaki 1 kilogram
Bataty - słodkie ziemniaki myjemy, obieramy, delikatnie odkrawamy ewentualne zrogowaciałe części i kroimy na kawałki.
2.
Ziemniaki wkładamy do ActiFry garnka, dodajemy olej i gałązkę rozmarynu, nastawiamy program pieczenia i za 35-40 minut pieczemy. Ziemniaki możemy upiec też w piekarniku, rozłożone na papierze do pieczenia.
3.
ogórek sałatkowy 150 gramów • czosnek 1 ząbek • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 mililitrów
Ogórek myjemy i na grubo trzemy. Dodajmy oczyszczony i starty czosnek. Mieszamy i dodajemy jogurt.
4.
Jogurt z ogórkiem mieszamy i wkładamy do lodówki.
6.
... dodajemy upieczone ziemniaki i mieszamy.
7.
Rozdzielamy na dwa talerze, według smaku możemy ale i nie musimy posolić i polewamy przygotowanym dressingiem.
Smacznego!