PRZEPISY

Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Tradycyjny symbol świąt wielkanocnych, który ucieszy nie tylko wasz zmysł smaku.

przepis,fotoprzepis,masło,masło,skondensowane słodzone mleko,Ciasta kremowe,Kuchnia słowacka,Wielkanoc

Ciasta kremowe

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cukier kryształ

300

1206

gramów

kcal

cukier waniliowy

1

73

sztuka

kcal

jajka kurze

4

352

sztuki

kcal

masło

0

??

kcal

masło

200

1468

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

300

1068

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

olej słonecznikowy

150

1349

mililitrów

kcal

polewa czekoladowa

0

??

kcal

proszek do pieczenia

1

??

sztuka

kcal

rodzynki

0

??

kcal

skondensowane słodzone mleko

1

??

sztuka

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier kryształ 300 gramów  proszek do pieczenia 1 sztuka  mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 150 mililitrów  rodzynki

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy wodę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a potem stopniowo dodajemy olej. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko razem powoli mieszamy. Do ciasta możemy dodać rodzynki.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy...

2. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę na baranka dobrze smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Nalewamy do jej 3/4 ciasta i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 - 40 minut. Formę ostudzamy i wyciągamy baranka.

Formę na baranka dobrze smarujemy tłuszczem i...

3. Przygotowanie kremu

skondensowane słodzone mleko 1 sztuka  masło 200 gramów  polewa czekoladowa

Słodkie skondensowane mleko w puszce gotujemy zanurzone w wodzie przez około 2 godziny. Ostudzamy. Masło lub margarynę mieszamy na pianę i stopniowo dodajemy do niego ostudzone mleko z puszki. Ozdabiamy woreczkiem cukierniczym. Oczy, nosek i pyszczek robimy za pomocą wykałaczki namoczonej w roztopionej czekoladzie. Wokół szyi zawiązujemy wstążkę.

Słodkie skondensowane mleko w puszce gotujemy...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się