Bananowy placek z agrestem i borówkami
Doskonały delikatny placek bez cukru i mąki. Słodycz i błonnik zapewnia duża ilość owoców.
przepis,fotoprzepis,banan,agrest,borówki,Zdrowe wypieki,Bezlaktozowe,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,Bezglutenowe
Zdrowe wypieki
Kategorie
Zdrowe wypieki › Bezlaktozowe › Wegetariańskie przepisy › Wegańskie przepisy › Bezglutenowe ›
Składniki
Składniki
agrest | 50 | gramów | |
banan | 450 | gramów | |
borówki | 50 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
jabłka | 240 | gramów | |
migdały mielone | 100 | gramów | |
olej rzepakowy | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
rodzynki | 100 | gramów | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
sok z limonki | ½ | łyżki | |
woda | 80 | mililitrów | |
śliwki suszone | 100 | gramów |
Przepis
1.
banan 450 gramów • jabłka 240 gramów • olej słonecznikowy 100 mililitrów
Do miksera najpierw dajemy olej i stopniowo dodajemy i miksujemy przygotowane banany i jabłka.
2.
śliwki suszone 100 gramów • rodzynki 100 gramów • woda 80 mililitrów
Dodajemy pokrojone śliwki i rodzynki oraz wodę. Na grubo miksujemy.
3.
migdały mielone 100 gramów • sok z limonki ½ łyżki • cynamon mielony ½ łyżeczki
Do ciasta dodajemy mielone migdały, cynamon i sok z limonki.
4.
soda oczyszczona 1 łyżeczka • olej rzepakowy 1 łyżeczka
Tuż przed wylaniem ciasta do formy wysmarowanej olejem, dodajemy łyżeczkę sody.
5.
agrest 50 gramów • borówki 50 gramów
Wierzch ozdabiamy owocami i delikatnie wciskamy je dłonią w wierzch ciasta.
6.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!