Bananowy koktajl z błonnikiem
Zdrowe smaczne śniadanie. Napój wam doda dużo wapnia, magnezu i błonnika. Nasyci was na długi czas. Dlatego jest dobry dla tych którzy chcieliby mieć te parę kilo mniej, pod warunkiem że nie zapijecie nim trzy buchty z dżemem :)
przepis,fotoprzepis,banan,błonnik rozpuszczalny Psyllium,Koktajle mleczne,Bezglutenowe
Koktajle mleczne
Składniki
Składniki
banan | 240 | gramów | |
błonnik rozpuszczalny Psyllium | 1 | łyżka | |
cukier cynamonowy | ½ | łyżeczki | |
miód | 15 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów |
Przepis
1.
banan 240 gramów • miód 15 gramów • cukier cynamonowy ½ łyżeczki
Banany obieramy. Z jednego banana odkrawamy dwa podłużne kółeczka i posypujemy je cynamonowym cukrem. Resztę bananów kroimy i wkładamy je do miksera. Dodajemy jedną stołową łyżkę miodu.
2.
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • błonnik rozpuszczalny Psyllium 1 łyżka
Wlewamy mleko i wsypujemy płaską łyżkę błonnika. Mikser włączamy i na najwyższych obrotach miksujemy na pianę.
3.
Koktajl wlewamy do wysokich szklanek o objętości około 350 ml. Ozdabiamy cynamonowym plastrem banana i serwujemy ze słomką. Powolnym piciem napoju przez słomkę nie tylko będziemy się rozkoszować jego smakiem ale także odczujemy wyraźniejsze poczucie nasycenia.
4. Wartość energetyczna porcji
240 kcal
Smacznego!