Bananowy daszek
Doskonały deser bez pieczenia z herbatników, z bananami, maślanym nadzieniem i czekoladową polewą.
przepis,fotoprzepis,banan,Ciasta kremowe,Bez pieczenia
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
banan | 3 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
czekolada do gotowania | 100 | gramów | |
herbatniki pszenne | 220 | gramów | |
herbatniki pszenne kakaowe | 220 | gramów | |
masło | 200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mleko tłuste 3,5% | - | ||
rum | 3 | łyżki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 125 | mililitrów |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów
W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy gęsty budyń. Często mieszając ostudzamy.
2.
masło 200 gramów • cukier puder 50 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
4.
herbatniki pszenne 220 gramów • herbatniki pszenne kakaowe 220 gramów • mleko tłuste 3,5%
Na stolnicę podwójnie rozkładamy folię aluminiową. Herbatniki rozkładamy na folii, jak szachownica, w trzech rzędach po sześć sztuk (układamy na wysokość). Delikatnie je zwilżamy mlekiem (nie mogą być przemoczone).
5.
Na herbatniki smarujemy połowę nadzienia.
6.
Ponownie układamy herbatniki na szachownicę, ale na odwrót niż za pierwszym razem. Jasny herbatnik musi być na ciemnym. Delikatnie zwilżamy mlekiem.
7.
Smarujemy drugą połową nadzienia.
8.
banan 3 sztuki
Na środek układamy obrane banany, którym odcinamy końce, abyśmy uzyskali jak najrówniejsze części.
9.
Brzegi foli podnosimy i wytwarzamy daszek. Delikatnie dociskamy, folię łączymy, deser w nią zawijamy i na noc wkładamy do lodówki do stężenia.
10.
śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów • czekolada do gotowania 100 gramów
W wodnej kąpieli podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej czekoladę.
11.
Czekoladową polewą ciasto polewamy i ponownie odstawiamy do stężenia.
12.
Deser smakuje najlepiej gdy 2-3 dni poleży, gdy herbatniki dokładnie zwilgotnieją. Porcje kroimy tak, aby nam nacięcie nie wychodziło na łączeniach.
Smacznego!