Bananowo - migdałowe ciasto

Delikatne ciasto z migdałowym korpusem, bananami, waniliowym kremem oraz bitą śmietaną.
przepis,fotoprzepis,migdały mielone,banan,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
aromat rumowy | 1 ?? | łyżeczka kcal | |
banan | 3 257 | sztuki kcal | |
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 20 71 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 120 483 | gramów kcal | |
cukier puder | 3 117 | łyżki kcal | |
cukier waniliowy | 2 145 | sztuki kcal | |
czekolada do gotowania | 30 151 | gramów kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
migdały mielone | 80 461 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 3 161 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | 1 135 | łyżka kcal | |
powidło według własnego wyboru | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | ½ ?? | opakowania kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
migdały mielone 80 gramów • białko jajka 5 sztuk • cukier kryształ 120 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 3 łyżki • proszek do pieczenia ½ opakowania
W misce, z mielonych migdałów, ubitych na gęstą pianę białek, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto o dość rzadkiej konsystencji.

2.
Ciasto wylewamy na małą, posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, blachę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.

3.
Upieczony płat wyciągamy z blachy.


5.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 20 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • żółtko jajka 2 sztuki
Część zimnego mleka odlewamy a resztę zagotowujemy.
W zimnym mleku mieszamy budyń, cukier waniliowy i żółtka.

6.
Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy gęsty budyń. Często mieszając budyń ostudzamy.

7.
masło 125 gramów • cukier puder 3 łyżki • aromat rumowy 1 łyżeczka
Wystudzony budyń mieszamy na gładko z miękkim masłem. Krem doprawiamy cukrem i rumowym aromatem.


9.
Na bananach rozsmarowujemy przygotowany krem.

10.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i za pomocą woreczka piekarskiego ozdabiamy ciasto.

11.
czekolada do gotowania 30 gramów • olej słonecznikowy 1 łyżka
Roztapiamy czekoladę i ciasto nią ozdabiamy.

Smacznego!