PRZEPISY

Bananowo - migdałowe ciasto

Bananowo - migdałowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Delikatne ciasto z migdałowym korpusem, bananami, waniliowym kremem oraz bitą śmietaną.

przepis,fotoprzepis,migdały mielone,banan,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

aromat rumowy

1

??

łyżeczka

kcal

banan

3

257

sztuki

kcal

białko jajka

5

85

sztuk

kcal

budyń waniliowy w proszku

20

71

gramów

kcal

cukier kryształ

120

483

gramów

kcal

cukier puder

3

117

łyżki

kcal

cukier waniliowy

2

145

sztuki

kcal

czekolada do gotowania

30

151

gramów

kcal

masło

125

918

gramów

kcal

migdały mielone

80

461

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

250

120

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

3

161

łyżki

kcal

olej słonecznikowy

1

135

łyżka

kcal

powidło według własnego wyboru

0

??

kcal

proszek do pieczenia

½

??

opakowania

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

200

622

gramów

kcal

żółtko jajka

5

285

sztuk

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

migdały mielone 80 gramów  białko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 120 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 3 łyżki  proszek do pieczenia ½ opakowania

W misce, z mielonych migdałów, ubitych na gęstą pianę białek, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto o dość rzadkiej konsystencji.

W misce, z mielonych migdałów, ubitych na...

2. 

Ciasto wylewamy na małą, posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, blachę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto wylewamy na małą, posmarowaną tłuszczem...

3. 

Upieczony płat wyciągamy z blachy.

Upieczony płat wyciągamy z blachy....

4. 

powidło według własnego wyboru

Smarujemy powidłem.

Smarujemy powidłem....

5. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 20 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  żółtko jajka 2 sztuki

Część zimnego mleka odlewamy a resztę zagotowujemy.
W zimnym mleku mieszamy budyń, cukier waniliowy i żółtka.

Część zimnego mleka odlewamy a resztę...

6. 

Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy gęsty budyń. Często mieszając budyń ostudzamy.

Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy gęsty...

7. 

masło 125 gramów  cukier puder 3 łyżki  aromat rumowy 1 łyżeczka

Wystudzony budyń mieszamy na gładko z miękkim masłem. Krem doprawiamy cukrem i rumowym aromatem.

Wystudzony budyń mieszamy na gładko z miękkim...

8. 

banan 3 sztuki

Na posmarowanym płacie równomiernie układamy na kółeczka pokrojone banany.

Na posmarowanym płacie równomiernie układamy na...

9. 

Na bananach rozsmarowujemy przygotowany krem.

Na bananach rozsmarowujemy przygotowany krem....

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i za pomocą woreczka piekarskiego ozdabiamy ciasto.

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i za...

11. 

czekolada do gotowania 30 gramów  olej słonecznikowy 1 łyżka

Roztapiamy czekoladę i ciasto nią ozdabiamy.

Roztapiamy czekoladę i ciasto nią ozdabiamy....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się