Bananowo - czekoladowe ciasto

Wyśmienite ciasto z delikatnego ciasta biszkoptowego, nadziewane bananami i kremem czekoladowym ze śmietanowo czekoladową polewą.
przepis,fotoprzepis,banan,masło,kakao proszek,czekolada do gotowania,śmietana do ubijania (30-33%),mleko w proszku,Ciasta kremowe,Walentynki
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
banan | 6 513 | sztuk kcal | |
cukier kryształ | 8 483 | łyżek kcal | |
cukier kryształ | 150 603 | gramów kcal | |
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 1 73 | sztuka kcal | |
czekolada do gotowania | 100 501 | gramów kcal | |
jajka kurze | 11 968 | sztuk kcal | |
kakao proszek | 2 62 | łyżki kcal | |
margaryna | 100 864 | gramów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mleko w proszku | 100 360 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 8 417 | łyżek kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 107 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
proszek do pieczenia | ½ ?? | opakowania kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 311 | gramów kcal |
Przepis
1.
jajka kurze 8 sztuk • cukier kryształ 8 łyżek • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 2 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 8 łyżek • proszek do pieczenia ½ opakowania
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec dodajemy pianę ubitą z jajek. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C.

2.
banan 6 sztuk
Upieczone ciasto przekładamy i odstawiamy, aby ostygło. Banany przekrawamy wzdłuż na połówki i układamy je na biszkopcie.

3. Przygotowanie kremu
jajka kurze 3 sztuki • cukier kryształ 150 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki • kakao proszek 2 łyżki
Do miski dajemy jajka, cukier, mąkę i kakao i mieszamy nad parą, dopóki masa nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.

4.
masło 250 gramów
Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy miękkie masło. Elektrycznym mikserem ubijamy, aż krem będzie gładki.

5.
Krem równomiernie smarujemy na bananach. Wierzch ciasta wyrównujemy i odkładamy do lodówki.

6. Przygotowanie polewy
czekolada do gotowania 100 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 gramów
Nad parą ciągle mieszając roztapiamy czekoladę, zalewamy śmietaną i chwilę mieszamy, aby masa się złączyła.

7.
Czekoladową polewę wylewamy na ciasto i odkładamy je do lodówki do stężenia.

8.
cukier puder 100 gramów • margaryna 100 gramów • mleko w proszku 100 gramów
Ciasto kroimy w kostki. Możemy je ozdobić serduszkami, które wykrawamy z marcepanu przy pomocy foremki. Marcepan możemy kupić gotowy lub przygotować go sobie samemu w następujący sposób: z mleka w proszku, cukru pudru i margaryny ugniatamy gęstą masę, którą rozwałkowujemy a następnie wykrawamy z niej potrzebne kształty.

Smacznego!