PRZEPISY

Bananowo - czekoladowe ciasto

Bananowo - czekoladowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Wyśmienite ciasto z delikatnego ciasta biszkoptowego, nadziewane bananami i kremem czekoladowym ze śmietanowo czekoladową polewą.

przepis,fotoprzepis,banan,masło,kakao proszek,czekolada do gotowania,śmietana do ubijania (30-33%),mleko w proszku,Ciasta kremowe,Walentynki

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

banan

6

513

sztuk

kcal

cukier kryształ

8

483

łyżek

kcal

cukier kryształ

150

603

gramów

kcal

cukier puder

100

388

gramów

kcal

cukier waniliowy

1

73

sztuka

kcal

czekolada do gotowania

100

501

gramów

kcal

jajka kurze

11

968

sztuk

kcal

kakao proszek

2

62

łyżki

kcal

margaryna

100

864

gramów

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

mleko w proszku

100

360

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

8

417

łyżek

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

2

107

łyżki

kcal

olej słonecznikowy

2

270

łyżki

kcal

proszek do pieczenia

½

??

opakowania

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

100

311

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

jajka kurze 8 sztuk  cukier kryształ 8 łyżek  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 2 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 8 łyżek  proszek do pieczenia ½ opakowania

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec dodajemy pianę ubitą z jajek. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka...

2. 

banan 6 sztuk

Upieczone ciasto przekładamy i odstawiamy, aby ostygło. Banany przekrawamy wzdłuż na połówki i układamy je na biszkopcie.

Upieczone ciasto przekładamy i odstawiamy, aby...

3. Przygotowanie kremu

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 150 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki  kakao proszek 2 łyżki

Do miski dajemy jajka, cukier, mąkę i kakao i mieszamy nad parą, dopóki masa nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.

Do miski dajemy jajka, cukier, mąkę i kakao i...

4. 

masło 250 gramów

Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy miękkie masło. Elektrycznym mikserem ubijamy, aż krem będzie gładki.

Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy miękkie...

5. 

Krem równomiernie smarujemy na bananach. Wierzch ciasta wyrównujemy i odkładamy do lodówki.

Krem równomiernie smarujemy na bananach. Wierzch...

6. Przygotowanie polewy

czekolada do gotowania 100 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 100 gramów

Nad parą ciągle mieszając roztapiamy czekoladę, zalewamy śmietaną i chwilę mieszamy, aby masa się złączyła.

Nad parą ciągle mieszając roztapiamy...

7. 

Czekoladową polewę wylewamy na ciasto i odkładamy je do lodówki do stężenia.

Czekoladową polewę wylewamy na ciasto i...

8. 

cukier puder 100 gramów  margaryna 100 gramów  mleko w proszku 100 gramów

Ciasto kroimy w kostki. Możemy je ozdobić serduszkami, które wykrawamy z marcepanu przy pomocy foremki. Marcepan możemy kupić gotowy lub przygotować go sobie samemu w następujący sposób: z mleka w proszku, cukru pudru i margaryny ugniatamy gęstą masę, którą rozwałkowujemy a następnie wykrawamy z niej potrzebne kształty.

Ciasto kroimy w kostki. Możemy je ozdobić...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się