Bananowo-budyniowy strudel z migdałami
Soczyste ciasto z chłodnego rolowanego ciasta francuskiego, słodkiego czekoladowego budyniu, bananów i chrupiących migdałów. Dla jeszcze szybszego przygotowania możecie użyć gotowy już budyń, do którego dodacie już tylko migdały.
przepis,fotoprzepis,banan,migdały,budyń waniliowy w proszku,Strudle
Strudle
Kategorie
Strudle ›
Składniki
Składniki
banan | 300 | gramów | |
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | - | ||
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
migdały | 60 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów |
Przepis
2.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • czekolada do gotowania 50 gramów
W garnku podgrzewamy mleko z cukrem i rozpuszczamy w nim czekoladę.
3.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów
W mleku mieszamy budyń, ...
4.
... wlewamy do gorącego czekoladowego mleka i gotujemy. Odstawiamy z ognia, ...
5.
... dodajemy migdały (część odstawiamy na bok na posypanie) i budyń odstawiamy do ostudzenia.
6.
ciasto francuskie 275 gramów • banan 300 gramów
Zrolowane ciasto francuskie rozwijamy na papierze. Po szerokości przekrawamy na połowę. Na cieście układamy grubsze kółeczka bananów i ciasta do połowy nacinamy.
8.
Na banany warstwujemy budyń.
9.
Nacięte brzegi cista przekładamy przez budyń. Papier przecinamy na połowę i z jego pomocą ...
10.
... przenosimy strudle na blachę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem ...
11.
... i posypujemy migdałami.
12.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 200 °C.
13.
Upieczone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem i po całkowitym ostudzeniu kroimy.
Smacznego!