Bananowa kremówka
Ulubiona klasyczna kremówka tak troszkę inaczej.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,banan,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
banan | 400 | gramów | |
budyń waniliowy w proszku | 80 | gramów | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
czekolada | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 400 | mililitrów | |
woda | 50 | mililitrów | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żelatyna spożywcza | 10 | gramów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 400 gramów
Ciasto francuskie przekrawamy na połowę. Z każdej połówki stopniowo rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy płat o rozmiarze 42x32 cm i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia płaty pieczemy. Pierwszy płat z blachy wyciągamy i kroimy go na 12 kwadratów. Drugi upieczony płat zostawiamy na blasze.
2.
mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • cukier kryształ 60 gramów • budyń waniliowy w proszku 80 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń.
4.
Rozmiksowane banany dodajemy do budyniu.
5.
żelatyna spożywcza 10 gramów • woda 50 mililitrów
W garnuszku rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie. Do żelatyny dajemy łyżeczkę budyniowo-bananowego kremu, mieszamy i zawartość garnuszka wlewamy do garnka z kremem. Mieszamy i krem równomiernie rozsmarowujemy na przygotowanym płacie na blasze. Odstawiamy by dobrze ostygło.
6.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania
Śmietany do ubijania na gęsto ubijamy razem ze śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie.
7.
Na wierzch układamy przygotowane kwadraty z pierwszego płatu ciasta i ozdabiamy je strzykawką z roztopioną czekoladą.
8.
Ciasto wkładamy na 2 - 3 godziny do lodówki, potem je według kwadratów kroimy i serwujemy.
Smacznego!