Bakłażanowe sakiewki na grillu
Smaczne i zdrowe bezmięsne danie na grillowanie.
przepis,fotoprzepis,bakłażan,ser Gouda,Dania wegetariańskie,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bakłażan | 3 | sztuki | |
cebula | 1 | sztuka | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
ocet | 1 | łyżeczka | |
oliwa | 2 | łyżki | |
pomidory | 2 | sztuki | |
ser Gouda | 100 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ¼ | łyżeczki |
Przepis
1. Przygotowanie bakłażanów
Większe bakłażany myjemy, osuszamy, obieramy zielone części i wzdłuż je przekrawamy na plasterki o grubości 1 cm. Brzegi - plasterki z okrągłym końcem na drobno kroimy. Bakłażany z każdej strony solimy i odstawiamy na 20 minut położone na papierowym ręczniczku.
2. Przygotowanie nadzienia
oliwa 2 łyżki
Pokrojone kawałki bakłażanów smażymy około 5 minut na rozgrzanym oleju.
3.
cebula 1 sztuka • czosnek 2 ząbki • sól ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Cebulę i czosnek obieramy i na drobno kroimy. Dodajemy je do smażonych kawałków bakłażanów. Solimy i pieprzymy. Chwilkę razem smażymy i odstawiamy z ognia.
4.
pomidory 2 sztuki • ocet 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka
Pomidory zalewamy wrzącą wodą. Po 5 minutach wyciągamy je z wody, obieramy i kroimy na małe kostki. Farsz kładziemy z powrotem na ogień, dodajemy pomidory, minutę smażymy. Doprawiamy octem i cukrem.
5. Grillowanie bakłażanów
Z bakłażanów papierowym ręczniczkiem wycieramy zbyteczną sól i wodę którą puściły. Plasterki grillujemy 6 - 8 minut, przy czym je na grillu obracamy. (Plasterki bakłażanów możemy przygotować i bez grilla - smażymy je na oleju z każdej strony przez około 2 minuty).
6. Tworzenie sakiewek
ser Gouda 100 gramów
Twardy ser kroimy na plasterki. Dwa bakłażany kładziemy na siebie na kształt krzyża. Na środek kładziemy plasterek sera dodajemy część farszu i brzegi bakłażanów przekładamy.
7.
Wytworzoną sakiewkę łączymy razem za pomocą wykałaczki. Faszerowane bakłażany przed podawaniem kładziemy na grilla i podgrzewamy 2 minuty.
Smacznego!