PRZEPISY

Bakłażanowe sakiewki na grillu

Bakłażanowe sakiewki na grillu

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Smaczne i zdrowe bezmięsne danie na grillowanie.

przepis,fotoprzepis,bakłażan,ser Gouda,Dania wegetariańskie,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

7

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bakłażan3sztuki
cebula1sztuka
cukier kryształ1łyżeczka
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek2ząbki
ocet1łyżeczka
oliwa2łyżki
pomidory2sztuki
ser Gouda100gramów
sól-
sól¼łyżeczki

 

Przepis

1. Przygotowanie bakłażanów

bakłażan 3 sztuki  sól

Większe bakłażany myjemy, osuszamy, obieramy zielone części i wzdłuż je przekrawamy na plasterki o grubości 1 cm. Brzegi - plasterki z okrągłym końcem na drobno kroimy. Bakłażany z każdej strony solimy i odstawiamy na 20 minut położone na papierowym ręczniczku.

Większe bakłażany myjemy, osuszamy, obieramy...

2. Przygotowanie nadzienia

oliwa 2 łyżki

Pokrojone kawałki bakłażanów smażymy około 5 minut na rozgrzanym oleju.

Pokrojone kawałki bakłażanów smażymy około 5...

3. 

cebula 1 sztuka  czosnek 2 ząbki  sól ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Cebulę i czosnek obieramy i na drobno kroimy. Dodajemy je do smażonych kawałków bakłażanów. Solimy i pieprzymy. Chwilkę razem smażymy i odstawiamy z ognia.

Cebulę i czosnek obieramy i na drobno kroimy....

4. 

pomidory 2 sztuki  ocet 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka

Pomidory zalewamy wrzącą wodą. Po 5 minutach wyciągamy je z wody, obieramy i kroimy na małe kostki. Farsz kładziemy z powrotem na ogień, dodajemy pomidory, minutę smażymy. Doprawiamy octem i cukrem.

Pomidory zalewamy wrzącą wodą. Po 5 minutach...

5. Grillowanie bakłażanów

Z bakłażanów papierowym ręczniczkiem wycieramy zbyteczną sól i wodę którą puściły. Plasterki grillujemy 6 - 8 minut, przy czym je na grillu obracamy. (Plasterki bakłażanów możemy przygotować i bez grilla - smażymy je na oleju z każdej strony przez około 2 minuty).

Z bakłażanów papierowym ręczniczkiem wycieramy...

6. Tworzenie sakiewek

ser Gouda 100 gramów

Twardy ser kroimy na plasterki. Dwa bakłażany kładziemy na siebie na kształt krzyża. Na środek kładziemy plasterek sera dodajemy część farszu i brzegi bakłażanów przekładamy.

Twardy ser kroimy na plasterki. Dwa bakłażany...

7. 

Wytworzoną sakiewkę łączymy razem za pomocą wykałaczki. Faszerowane bakłażany przed podawaniem kładziemy na grilla i podgrzewamy 2 minuty.

Wytworzoną sakiewkę łączymy razem za pomocą...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się