Bakłażanowe placki
Syte, proste placki z bakłażana.
przepis,fotoprzepis,bakłażan,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bakłażan | 300 | gramów | |
bułka tarta | - | ||
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | ząbek | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 80 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
2.
sól ½ łyżeczki • czosnek 1 ząbek
Trzemy i solimy. Odstawiamy na 20 minut. Dodajemy obrany i starty czosnek.
3.
jajka kurze 3 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 80 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • bułka tarta
Do bakłażana dodajemy jajka, mąkę i mleko. Pieprzymy i według potrzeby dosalamy. Wszystko razem porządnie mieszamy. Na koniec dodajemy bułkę tartą, najpierw 2-3 łyżki stołowe i na chwilę odstawiamy. Według tego jak nam zagęści ciasto dodajemy jeszcze jedną łyżkę według potrzeby.
4.
Z ciasta wytwarzamy placki i smażymy je z obydwóch stron...
5.
...na oleju.
Smacznego!