Babka z wątróbką i bułką
Podajemy jako dodatek do pieczonego kurczaka albo jako samodzielne danie ze świeżą warzywną sałatką. Dobra jest również jako farsz do drobiu.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,wątróbka z kurczaka,nać pietruszki,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak ›
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 260 | gramów | |
bułka tarta | - | ||
cebula | 120 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
nać pietruszki | 30 | gramów | |
smalec | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
wątróbka z kurczaka | 500 | gramów |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 260 gramów • cebula 120 gramów
Bułki kroimy na kostki i wkładamy do miski. Dodajemy obraną, na drobno pokrojoną cebulę.
2.
wątróbka z kurczaka 500 gramów • jajka kurze 4 sztuki • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Wątróbkę myjemy, usuwamy błony, kroimy na większe kawałki i razem z jajkami dodajemy do bułek. Solimy, pieprzymy,...
3.
mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • nać pietruszki 30 gramów
...dodajemy troszkę mleka i nasiekaną natkę pietruszki i dobrze mieszamy. Na chwilę odstawiamy...
6.
Wkładamy do niej farsz.
7.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 30 minut.
8.
Upieczoną babkę odstawiamy do lekkiego ostudzenia, wyciągamy, kroimy i podajemy ciepłą.
Smacznego!