Babka orkiszowa z delikatnym nadzieniem
Wyśmienita prosta babka z mąki orkiszowej, z melasą i cukrem trzcinowym, pieczona naraz z bananowo-twarogowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,banan,miękki twaróg 20% tłuszczu,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,Babki
Babki
Kategorie
Babki ›
Składniki
Składniki
banan | 350 | gramów | |
cukier trzcinowy | 125 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kakao proszek | 25 | gramów | |
masło | - | ||
melasa trzcinowa bio | 1 | łyżka | |
miękki twaróg 20% tłuszczu | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | - | ||
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 200 | gramów | |
oliwa | 100 | mililitrów | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka |
Przepis
1. Bananowo-twarogowe nadzienie
banan 350 gramów • cukier trzcinowy 50 gramów • miękki twaróg 20% tłuszczu 250 gramów
Banany obieramy, łamiemy, wkładamy do miski, dodajemy cukier i twaróg.
2.
Blenderem miksujemy na papkę.
3. Ciasto
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 200 gramów • cukier trzcinowy 75 gramów • melasa trzcinowa bio 1 łyżka • oliwa 100 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • kakao proszek 25 gramów • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, melasę, olej, mleko, jajka, kakao i sodę oczyszczoną.
4.
Ubijamy.
5.
masło • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona
Większą formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Nalewamy do niej ciasto.
6.
Na ciasto nalewamy nadzienie.
7. Pieczenie
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i babkę w nim 45 minut pieczemy. Ostrzeżenie: nadzienie po upieczeniu nie zgęstnieje, tylko na wierzchu wytworzy się twardsza skorupka.
8.
Po dobrym wystudzeniu babkę wyciągamy i posypujemy mielonym cukrem trzcinowym.
9.
Kroimy i możemy serwować. Babkę nakładamy szpachelką do ciasta abyśmy mogli podtrzymać przy nakładaniu część pod nadzieniem.
Smacznego!