Babka jajeczno - likierowa
Przepis na łagodną, słodką babkę z kawałkami czekolady.
przepis,fotoprzepis,cukier puder,masło,masło,likier jajeczny,czekolada do gotowania,mąka chlebowa pszenna T750,Babki
Babki
Kategorie
Babki ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
czekolada do gotowania | 200 | gramów | |
likier jajeczny | 250 | mililitrów | |
masło | 250 | gramów | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 15 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 200 gramów • masło 250 gramów • cukier waniliowy 10 gramów
Żółtka mieszamy na gładko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
3.
białko jajka 4 sztuki • czekolada do gotowania 200 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę, siekamy na drobno czekoladę a mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
4.
Do likierowej bazy dodajemy mąkę i czekoladę.
5.
Delikatnie dodajemy pianę z białek.
6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką formy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut.
7.
Po upieczeniu pozostawiamy babkę przez 15 minut w formie. Dopiero potem ją wyciągamy i czekamy, aż wystygnie.
Smacznego!