Babka jajeczno - likierowa

Przepis na łagodną, słodką babkę z kawałkami czekolady.
przepis,fotoprzepis,cukier puder,masło,masło,likier jajeczny,czekolada do gotowania,mąka chlebowa pszenna T750,Babki
Babki
Kategorie
Babki ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
cukier puder | 200 776 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 10 37 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 200 1002 | gramów kcal | |
likier jajeczny | 250 575 | mililitrów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | 15 12 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 200 gramów • masło 250 gramów • cukier waniliowy 10 gramów
Żółtka mieszamy na gładko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.


3.
białko jajka 4 sztuki • czekolada do gotowania 200 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę, siekamy na drobno czekoladę a mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

4.
Do likierowej bazy dodajemy mąkę i czekoladę.

5.
Delikatnie dodajemy pianę z białek.

6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką formy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut.

7.
Po upieczeniu pozostawiamy babkę przez 15 minut w formie. Dopiero potem ją wyciągamy i czekamy, aż wystygnie.

Smacznego!