Babcine malinowe pączki
Puszyste pączki na ostatki nadziewane malinowym dżemem.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,rum,Słodkie dania,Ostatki
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
cukier puder | 50 | gramów | |
cukier puder | - | ||
dżem malinowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 1 | łyżeczka | |
mleko tłuste 3,5% | 450 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | ½ | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 750 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej rzepakowy | - | ||
rum | 5 | łyżek | |
sól | 1 | szczypta | |
świeże drożdże | 42 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 ½ łyżeczki • cukier kryształ ½ łyżeczki • świeże drożdże 42 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 750 gramów • cukier puder 50 gramów • jajka kurze 1 sztuka • żółtko jajka 4 sztuki • sól 1 szczypta • rum 5 łyżek • mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, żółtka, sól, rum i wyrośnięty rozczyn. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto.
3.
Ciasto odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 • dżem malinowy
Ciasto po częściach wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,8 mm. Foremką wykrawamy kółeczka. Na połowę kółeczek kładziemy po łyżeczce dżemu.
5.
Kółeczka z dżemem przykrywamy a brzegi ciasta dociskamy.
6.
Ponownie wykrawamy kółeczka.
7.
olej rzepakowy • masło 1 łyżeczka
Na patelni rozgrzewamy dostateczną ilość oleju z kawałkiem masła. Pączki kładziemy na olej...
8.
...i z obydwóch stron smażymy.
9.
Gorące pączki kładziemy na papierowy kuchenny ręczniczek, aby odciekł nadmiar tłuszczu.
Smacznego!