Argentyński zając z groszkiem i kukurydzą

Udka ciemnego zająca argentyńskiego są sprzedawane już wstępnie przygotowane, obłożone boczkiem. Można je przygotować tak jak jest to podane na opakowaniu artykułu, lub można danie wzbogacić o kolejne smaczne składniki.
przepis,fotoprzepis,argentyński zając - uda,czerwone wytrawne wino,groszek mrożony,mrożona kukurydza,Zajęcze i królicze mięso
Zajęcze i królicze mięso
Kategorie
Zajęcze i królicze mięso ›Składniki
Składniki
argentyński zając - uda | 4 ?? | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 1 61 | łyżka kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
czerwone wytrawne wino | 250 205 | kcal | |
groszek mrożony | 300 231 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mrożona kukurydza | 300 264 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
argentyński zając - uda 4 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 • olej słonecznikowy • czerwone wytrawne wino 250 ML • cukier kryształ 1 łyżka • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Udka rozmrażamy, następnie obtaczamy je w mące i intensywnie podsmażamy na oleju. Wkładamy je do piekarnika, polewamy czerwonym winem, dodajemy cukier, sól oraz pieprz. Na udka układamy plasterki boczku które były dołączone do zakupionego mięsa. Piekarnik zamykamy i pieczemy około godziny. Co każdy kwadrans piekarnik otwieramy i polewamy zająca sosem z wypieku, według potrzeby dolewamy wino i odrobinę wody. Miękkie mięso odkrywamy i w wyższej temperaturze dopiekamy na chrupiąco.

2.
masło 50 gramów • groszek mrożony 300 gramów • mrożona kukurydza 300 gramów • woda
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy groszek z kukurydzą. Solimy i dusimy na miękko. Według potrzeby dolewamy trochę wody.

Smacznego!