Arachidowe ciasto

Proste lane ciasto bez jajek.
przepis,fotoprzepis,masło orzechowe,orzechy ziemne prażone niesolone,Ciasta,Boże Narodzenie
Ciasta
Składniki
Składniki
banan | 200 190 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
kakao proszek | 0 ?? | kcal | |
kakao proszek | 1 16 | łyżeczka kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
masło orzechowe | 120 778 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 100 64 | mililitrów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 2 20 | łyżki kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 60 351 | gramów kcal |
Przepis
1.
banan 200 gramów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • masło orzechowe 120 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów
Banany, mleko, cukier oraz masło orzechowe miksujemy blenderem. Dosypujemy mąkę.

2.
masło • kakao proszek • orzechy ziemne prażone niesolone 60 gramów
Małą formę do pieczenia (18x27 cm) smarujemy masłem i posypujemy kakaem. Orzechy siekamy na drobno a następnie sypiemy je do formy. Na orzechy, powoli i równomiernie, wylewamy 2/3 ciasta.

3.
kakao proszek 1 łyżeczka • mleko tłuste 3,5% 2 łyżki
Do pozostałej 1/3 dosypujemy kakao z małą ilością mleka.

4.
Ciemne ciasto wylewamy na jasne i widelcem lekko rozsmarowujemy.

5.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 170 °C.

6.
Ciasto oddzielamy od brzegów blachy i obracamy. Posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy. Możemy także wykrawać foremką.

Smacznego!