Arachidowe ciasto
Proste lane ciasto bez jajek.
przepis,fotoprzepis,masło orzechowe,orzechy ziemne prażone niesolone,Ciasta,Boże Narodzenie
Ciasta
Składniki
Składniki
banan | 200 | gramów | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | - | ||
kakao proszek | - | ||
kakao proszek | 1 | łyżeczka | |
masło | - | ||
masło orzechowe | 120 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
mleko tłuste 3,5% | 2 | łyżki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 60 | gramów |
Przepis
1.
banan 200 gramów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • masło orzechowe 120 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów
Banany, mleko, cukier oraz masło orzechowe miksujemy blenderem. Dosypujemy mąkę.
2.
masło • kakao proszek • orzechy ziemne prażone niesolone 60 gramów
Małą formę do pieczenia (18x27 cm) smarujemy masłem i posypujemy kakaem. Orzechy siekamy na drobno a następnie sypiemy je do formy. Na orzechy, powoli i równomiernie, wylewamy 2/3 ciasta.
3.
kakao proszek 1 łyżeczka • mleko tłuste 3,5% 2 łyżki
Do pozostałej 1/3 dosypujemy kakao z małą ilością mleka.
4.
Ciemne ciasto wylewamy na jasne i widelcem lekko rozsmarowujemy.
5.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 170 °C.
6.
Ciasto oddzielamy od brzegów blachy i obracamy. Posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy. Możemy także wykrawać foremką.
Smacznego!