PRZEPISY

Anielskie ciasto z czekoladowym likierem

Anielskie ciasto z czekoladowym likierem

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Kremowe ciasto o anielskim smaku :)

przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),Czekoladowy likier,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

Czekoladowy likier przepis

100

??

mililitrów

kcal

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

budyń czekoladowy - proszek

100

355

gramów

kcal

cukier kryształ

50

201

gramów

kcal

cukier puder

140

544

gramów

kcal

kakao instant

0

??

kcal

kakao proszek

20

62

gramów

kcal

masło

150

1101

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

700

337

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

60

214

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

proszek do pieczenia

5

4

gramów

kcal

woda

25

0

mililitrów

kcal

śmietan-fix

16

56

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

2. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

3. 

woda 25 mililitrów

Do żółtek dodajemy trochę wody,...

Do żółtek dodajemy trochę wody,......

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  proszek do pieczenia 5 gramów

... mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ...

... mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia...

5. 

... i delikatnie dodajemy pianę z białek.

... i delikatnie dodajemy pianę z białek....

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (22,5x32,5 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

Ciasto wylewamy na blachę (22,5x32,5 cm)...

7. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C....

8. 

mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  budyń czekoladowy - proszek 100 gramów  kakao proszek 20 gramów

Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń w proszku z kakaem i wlewamy do mleka. Gotujemy gęsty budyń i wystudzamy go w zimnej wodzie na temperaturę pokojową.

Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia z cukrem. W...

9. 

masło 150 gramów  cukier puder 80 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

Masło mieszamy z cukrem....

10. 

Wymieszane masło mieszamy z budyniem.

Wymieszane masło mieszamy z budyniem....

11. 

Spód przewracamy i gęsto przebijamy wykałaczką.

Spód przewracamy i gęsto przebijamy...

12. 

Czekoladowy likier przepis 100 mililitrów

Na spód nalewamy likier.

Na spód nalewamy likier....

13. 

Po wsiąknięciu nanosimy i rozcieramy budyniowy krem. Odstawiamy w chłodne miejsce, przykryte, do stężenia (2-3 godziny).

Po wsiąknięciu nanosimy i rozcieramy budyniowy...

14. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Śmietankę ubijamy z żelatyną i równomiernie rozcieramy na kremie.

Śmietankę ubijamy z żelatyną i równomiernie...

15. 

kakao instant

Posypujemy kakaem, odkrawamy (albo i nie) brzegi ...

Posypujemy kakaem, odkrawamy (albo i nie) brzegi...

16. 

... i kroimy na dowolne kształty - duże, albo małe kawałki, prostokąty ...

... i kroimy na dowolne kształty - duże, albo...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się