Ananasowy sos z jogurtem
Ananasowa raita (Ananas raita, Pineapple Dahi Rait) to popularny indyjski dip, który tak jak każde danie na bazie jogurtu pomaga zmniejszyć pikantność w daniach. Raita (nie tylko ananasowa) podaje się do prawie każdego tradycyjnego indyjskiego menu.
przepis,fotoprzepis,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,ananas w puszce - plastry,Sałatki owocowe,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Sałatki owocowe
Kuchnia indyjska
Kategorie
Sałatki owocowe › Kuchnia indyjska › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka ›
Składniki
Składniki
Przepis
1.
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • sól himalajska różowa ½ łyżeczki
Do miski wsypujemy przyprawy i sól.
2.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 gramów • ananas w puszce - plastry 200 gramów
Dodajemy jogurt i mieszamy. Ananasa kroimy i dodajemy do jogurtu.
3.
cukier trzcinowy 1 łyżeczka • mięta
Według smaku możemy dodać troszkę trzcinowego cukru i na drobno nasiekaną świeżą miętę.
4. Propozycja podania
Cytrynowy ryż przepis • Smażony kalafior w cieście z ciecierzycy przepis • Marchwiowo - ziemniaczane sabji w pomidorowym sosie przepis • Sos z czerwonej soczewicy z kokosowym mlekiem przepis
Smacznego!