Ananasowe ciasto
Wysokie ciasto pełne smacznego nadzienia i świeżego ananasa.
przepis,fotoprzepis,ananas,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
ananas | 1 | ||
budyń ananasowy - proszek | 40 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
herbatniki jasne | 10 | sztuk | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
mięta | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
sok ananasowy | 300 | mililitrów | |
śmietan-fix | 1 | opakowanie | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Stopniowo dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na 180°C około 20 minut.
4. Budyniowe nadzienie
sok ananasowy 300 mililitrów • budyń ananasowy - proszek 40 gramów
Z budyniu w proszku i ananasowego soku gotujemy gęsty budyń.
5. Ananas
ananas 1 KS
Ananasa przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, ostrym nożem go wykrawamy. Odkrawamy twardszy środek i ananasa kroimy na małe kawałki.
6. Śmietanowe nadzienie
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • cukier waniliowy 20 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 1 opakowanie
Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym. Śmietanę do ubijania ubijamy ze śmietan-fix. Obydwie śmietany mieszamy.
7. Nadziewanie ciasta
Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę a brzegi ciasta odcinamy i wyrównujemy. Wytworzą się nam dwa długie płaty. Na pierwszy płat rozsmarowujemy jedną trzecią nadzienia i układamy na niej kawałki ananasa.
9.
herbatniki jasne 5 sztuk
Na herbatniki warstwujmy i rozsmarowujemy budyniowe nadzienie, które przykrywamy ponownie herbatnikami.
10.
Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą część śmietanowego nadzienia i ponownie na niej układamy kawałki ananasa. Drugi płat upieczonego ciasta kroimy na porcje i układamy na ananasie.
11.
Wierzch i wszystkie boczne ściany smarujemy śmietanowym nadzieniem, ozdabiamy kawałkami ananasa i listkami świeżej mięty. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Przed podawaniem kroimy je na porcje, które nam wyznacza pokrojony górny płat.
Smacznego!