Amerykańska kostka
Sprawdzony przepis na doskonałe amerykańskie kostki z bitą śmietaną i z delikatnym czekoladowym kremem na słodziutkim orzechowym spodzie. Coś dodać? Po prostu Mniaaam :)
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),czekolada 70%,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
bułka tarta | 180 | gramów | |
cukier puder | 180 | gramów | |
czekolada 70% | 80 | gramów | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
orzechy włoskie | 150 | gramów | |
śmietan-fix | 16 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1. Orzechowy spód
żółtko jajka 6 sztuk • cukier puder 120 gramów
Żółtka mieszamy z cukrem aż do piany.
3.
orzechy włoskie 150 gramów • bułka tarta 180 gramów
Orzechy mielimy i stopniowo je dodajemy do żółtek razem z drobną bułką tartą.
4.
Na koniec do ciasta wmieszamy lekko pianę z białek.
5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Mniejszą brytfannę natłuszczamy, posypujemy mąką i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku i zostawiamy do wystygnięcia.
6. Bita śmietana
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 16 gramów
Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fix i rozcieramy na spodzie.
7. Czekoladowy krem
czekolada 70% 80 gramów • białko jajka 2 sztuki • cukier puder 60 gramów
Czekoladę zmiękczamy nad parą. Z białek i cukru ubijamy gęstą pianę i ubijamy do niej czekoladę.
8.
Krem nanosimy na pianę ...
9.
... i rozcieramy. Ciasto zostawiamy kilka godzin w lodówce. Przed podaniem kroimy na kostki i podajemy.
Smacznego!