ActiFry pieczona dorada
Przepis na przygotowanie fileta z dorady złotej.
przepis,fotoprzepis,dorada złota,Ryby,Przepisy dla ActiFry 2 w 1,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Ryby
Przepis
1. Filetowanie
dorada złota 600 gramów
Rybę dokładnie myjemy i po wierzchu osuszamy ściereczką aby nam się niewyślizgła podczas filetowania. Ostrym nożem oczyszczamy z łusek w kierunku od ogona.
2.
Wypatroszoną pozbawiamy głowy, płetw i ogona.
3.
Z obydwóch boków ryby odcinamy filety. Postępujemy kierunkiem od głowy do ogona po kości wzdłuż kręgosłupa, pierwszym, około centymetr głębokim nacięciem. Następnie powoli i ostrożnie tniemy mięso wokół mostka, zawsze w kierunku od głowy.
4. Pieczenie
sól ¼ łyżeczki • przyprawa do ryb ¼ łyżeczki
Filety możemy pokroić na mniejsze kawałki. Solimy je i przyprawiamy.
5.
oliwa 1 łyżka
Filety równomiernie rozkładamy na olejem wysmarowaną górną płytę ActiFry i wciskamy trzy razy guziczek 2in1 program RYBY, nastawiamy czas na 8 minut i włączamy guziczkiem Start.
Smacznego!